Om oss & kontakt

Här hittar du kontaktuppgifter, karta, bilder på oss och lite om vår historia. Har du tips eller andra synpunkter kan du skicka dessa nedan.
Visa på karta

Här möter du oss

1889 var det Jenny och Ida Carlsson som höll kaffepannan puttrande. Kaffet är fortfarande varmt och sedan 2016 möter du istället oss. Välkommen in!

Ellinor och Madelene

Ellinor och Madelene

Nuvarande ägare av Café Viola

Nutid och dåtid

Med anor från 1889 är Café Viola Alingsås äldsta café och vi arbetar ständigt för att du ska kunna njuta av stunds gammaldags njutning.

Några av våra gäster kommer långväga ifrån och berättar för oss att de har varit här och fikat med sina mor- och farföräldrar. Andra är stammisar och en del kommer hit flera gånger om dagen.

Coffee Bean

Alingsås äldsta café

Med anor från 1889.

Coffee Bean

Gammaldags njutning

Avkoppling och lugn.

Coffee Bean

Hembakat & klassiskt

Från Silviakaka till räkmacka.

Vår historia

Café Viola är ett av Alingsås äldsta kaféer som startades redan 1889, då som ett nykterhetsvärdshus. Från början kom bönderna hit på torgdagarna och på 1900-talet blev det kafé där gubbarna gärna satt och diskuterade. 

1855 kom en brännvinslagstiftning för att minska konsumtionen av starksprit. Både produktion och försäljning skulle begränsas. Vin- och ölförsäljningen var fortfarande fri och därför skapades många så kallade nykterhetsvärdshus vid sidan av de traditionella värdshusen, som i viss utsträckning fortfarande fick sälja brännvin. 

Fridolf Wilhem Nyman (1843 – 1907), en av Alingsås första krönikörer, skriver i sina dagböcker att det omkring 1880 fanns tre nykterhetsvärdshus i Alingsås.  

Café Viola, som sen 1889 har funnits på Nygatan 16 kom även det att bli ett nykterhetsvärdshus. Jenny och Ida Carlsson från Holmen öster om stadskärnan, drev värdshuset och på torgdagarna kom många bönder för att besöka caféet då det låg ett stall med plats för sju hästar mitt emot. Det tillhörde Sandbergs specerier och låg här på Bälinge torg. 

Alingsås telefonaktiebolag, som bildades 1883 av borgmästare Oscar Berg-mark, låg på andra våningen i samma hus som caféet. 

Strax efter sekelskiftet 1900 tog systrarna Ida och Sofia Eliasson från Lena över caféverksamheten. 1914 anslöt sig även brorsdottern Alma Hallkvist som senare kom att driva caféet. De kom att bo i ett rum innanför köket där de hade en gungstol och utdragssoffa som de sov i. Som kök använde de caféköket (vilket är samma som idag). Kaffepannan av koppar var rektangulär och hade två kranar och den stod direkt på en vedspis.  

Omkring 1920 började systrarna Eliasson även bedriva caféverksamhet på Plantaget. Den var en idyllisk sommarservering, en öppen byggnad i trä, målad i brunt och rött och i den vänstra flygeln spelades det musik på onsdagskvällarna, vilket kom att bli mycket populärt.   

Efter några år slutade systrarna Eliasson och Alma fortsatte ensam att driva caféet fram till 1950-talet då Svea Rödholm tog över Café Viola. Under Sveas tid hade stamgästerna namnskyltar av koppar på väggen bakom sina platser i det högra rummet. Satte du dig på någon annans plats var det bara att snällt flytta på sig. 

Från 1975 fram till november 2000 ägde och drev Gunnel & Eije Larsson caféet (även Hans Andreasson var med 75-79).

I november 2000 tog Familjen Levin från Floda över cafeét och det var de som anställde oss under sommaren 2006. Sedan dess har vi drivit Café Viola och vi blev till slut sjunde ägargenerationen i december 2016.

Skicka ett meddelande

3 + 11 =

Café Viola

Samma adress sen 1889

Nygatan 16, Alingsås

öppettider!

Vardagar

08.00–15.00

Lördagar

08.00–15.00

Söndagar

Stängt

Här finns vi

Telefon

0322-611 636

E-post

info@cafeviola.se

Adress

Nygatan 16
441 30 Alingsås